XO är en stiftelse som delar ut stipendier till talanger i hela Sverige.
Har du en idé du brinner för och behöver hjälp att förverkliga den?
Då kan du söka pengar hos XO.

Du kan också få stipendium för att studera på universitet utomlands.

Historia

Conni Jonsson var med och grundade XO Foundation 2018. Conni är född och uppvuxen på en liten bondgård i Östergötland.

 

Han utbildade sig på Linköpings Universitet och hamnade så småningom på Investor där han fick möjligheten att starta EQT, som idag är ett av världens största riskkapitalbolag.

 

Genom XO Foundation vill Conni ge andra samma chans som han själv fick en gång och visa att det är möjligt att skapa sin egen framtid oavsett var man kommer ifrån. Conni brinner för att boosta idéer i ett tidigt skede och bygga broar mellan olika världar.

Juryn

Conni Jonsson, Sara Wimmercranz, Susanne Najafi och Claes Dahlbäck grundade XO Foundation 2018 för att nå ut till ett bredare nätverk av talanger i hela Sverige. XO vill boosta ideér i ett tidigt skede och utmana rådande normer kring vem som är en talang och var den går att finna, främst inom entreprenörsområdet.

xo_conni

Conni Jonsson

EQT

xo_sara

Sara Wimmercranz

BackingMinds

xo_susanne

Susanne Najafi

BackingMinds

xo_claes

Claes Dahlbäck

Wallenberg Investments

xo_hillevi

Hillevi Pihlblad Rafidashti

Head of Services at Volvo Energy

xo_hjalmar

Hjalmar Didrikson

A&D

xo_peter

Peter Wallenberg Jr

Wallenberg Foundations

Teamet

xo_angelica

Angelica Jonsson

Verksamhetsansvarig

Vad är din passion?

Jag älskar vinter och snö och när jag inte jobbar så åker jag snowboard eller längdskidor! På sommaren är det kul med longboard eller hitta fina utsiktsplatser.

Vad sysslade du med innan XO?

Jag jobbade på EQT tillsammans med Conni Jonsson.

xo_khalid

Khalid Mohammed

Projektledare

Vad är din passion?

Eftersom jag har jobbat med ungdomar ganska länge så brinner jag mycket för att följa deras resa medan jag ger dem olika verktyg längs vägen. Men jag älskar att resa, upptäcka nya delar av världen och kulturer.

Vad sysslade du med innan XO?

Jag var verksam inom civilsamhället i Sverige men främst i Vivalla, Örebro. Medgrundare till föreningen For The People (F.T.P), ordförande under 4 år i Folkets hus Vivalla samt så arbetade jag en kortare sejour i Fryshuset i Stockholm där jag jobbade med olika projekt.

xo_linda

Linda Egertz

Koordinator

Vad är din passion?

Jag gillar att sjunga, träna med min PT, helst burpees om jag får välja fritt och skoja med Jan Scherman.

Vad sysslade du med innan XO?

Jag har jobbat inom restaurangbranschen på olika restauranger i Stockholm. Jag har även jobbat med Angelica på EQT.

xo_janne

Jan Scherman

Ordförande

Vad är din passion?

Jag kämpar för vår demokrati, kamp för alla människors lika värde. Jag gillar att skriva. Men också att vara i vårt hus på landet, odla tomater. Älskar att resa med barnbarnen, och att umgås med min kära hustru. Jag är ledamot i Korvakademien och gillar korv i alla dess former. Har passerat 70 år, men tänker jobba livet ut.

Vad sysslade du med innan XO?

Jag har i hela mitt yrkesliv arbetat inom media, som reporter och chef. Har varit på tidning, lokal- och regionalradio, Ekot, Rapport, Aktuellt och var med och startade TV4. Kanske är jag mest känd som programledare Kalla Fakta i TV4, och sedan som VD för den kanalen. Jag fortsätter göra tv – senast filmen ”Make Democracy Great Again”.

Eldsjälar

Eldsjälar är personer runt om i Sverige med stora kontaktytor mot XtraOrdinära talanger som hjälper till att sprida information om XO.

sakariye

Sakariye Junni

For The People (F.T.P)

Sakariye en son av Vivalla, Örebro, är en eldsjäl som har ägnat sitt liv åt att forma en bättre framtid för unga människor. Han är en av grundarna av For The People (F.T.P) och har varit en nyckelfigur i deras strävan att skapa meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar, skapa en trygg miljö och förhindra att unga hamnar på fel väg.

FTP började som en lokalinsats i Vivalla, men under Sakariyes ledarskap har For The People (F.T.P) vuxit och sträcker sig nu bortom Örebros gränser. Han har gett organisationen kraften att utvecklas från lokala aktiviteter till nationella insatser, inklusive arbetsmarknadsprojekt och en plattform som lyfter fram viktiga röster från förorterna.
FTP tror på utbildning som en kraft för förändring. De strävar efter att utbilda och vägleda dagens unga, för att forma framtidens ledare och ge dem de verktyg de behöver för att lyckas.

xo_david

David Nzinga

Skådespelare och grundare till produktionsbolaget DNZ pictures.

Uppväxt i Jordbro där han även bedriver sin dagliga verksamhet med att aktivt bygga broar och få in nya ansikten och röster till filmindustrin. Han jobbar även med sociala projekt för ungdomar i olika “utsatta områden”.

xo_selina

Selina Juopperi

Verksamhetsansvarig och utvecklare på Fryshuset United Sisters, Elektra och Backa Systerskapet.

Brinner för att arbeta förebyggande med frågor som berör strukturell förtryck, både i form av rasism och ojämställdhet. Älskar att arbeta för ungdomar då de är framtidens game changers för kommande generationer. Har tidigare drivit ett projekt som främjar jämställdhet både globalt och lokalt och har under flera år arbetat med eget inom media, nöje och kulturscenen.

Snabbfakta

Har XO fått in 295 ansökningar

Har XO delat ut 26 stipendier, varav 6 utbildningsstipendier

Har 15 bolag startats som har 56 anställda